Fed, Federal Reserv kelime kökeninden ortaya çıkmış, Amerika Birleşik Devletleri’ nin merkez bankasıdır. Ekonomik olarak Amerika Birleşik Devletleri’ nden bağımsız politika izler. Amerika Birleşik Devletleri’ nin ekonomi yönetimi Fed tarafından yapılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, Fed Nedir?
Ekonomik anlamda güçlü bir devlet olan Amerika Birleşik Devletleri, 23 Aralık 1913’ te ekonomi yönetmesi için federal yasalarıyla Federal Reserv Sistemi adı altında merkez bankasını kurmuştur. İlk kurulduğu yıllar ülke ekonomisini denetleyen Fed, 1929 yılındaki dünya krizinden sonra yetkilendirilmiştir. 1929 krizinden sonra bağımsız hareket etmeye başlayan Fed, ülke eknonomisinin yönetimini ele almıştır. Amerika Birleşik Devletleri ekonomik olarak güçlü bir konumda olduğundan dolayı Fed dünya ekonomisini de denetlemektedir. Ekonomik anlamda bağımsızlaşan ve kendi yöntemini kullanan Fed’ e Amerika Birleşik Devletleri hükümeti müdahale edememektedir.
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, Fed’ in Görevleri Nelerdir?
Fed, Amerika Birleşik Devletlerinin ekonomik tüm faaliyetlerini yönetir ve denetler. Piyasaları denetleyip ekonomik beklentilerini tespit eder ve piyasaların kredi ihtiyacını karşılar. Halkın ekonomik haklarını güvence altına almak adına bankaları ve hizmetlerini denetler. Gerektiğinde ekonomik kriz yaşanmaması için bankalara ve diğer ülke merkez bankalarına borç verir. Dünya ekonomisinin piyasa hacmini denetleyerek uzun vadeli planlamalar yapar. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin ekonomik danışmanlığını yapan Fed, aynı zamanda ülke adına kağıt ya da madeni tüm para basımını yapmaktadır. Dünya ekonomisinde döviz ve döviz kurları hesaplarını yaparak ekonomik sürekliliğin devamını Fed sağlamaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, Fed’ in Piyasalara Etkisi Nedir?
Fed, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisini yönetir. Amerika Birleşik Devletleri hem ekonomik olarak güçlü bir devlettir hem de para birimi dolar dünyanın her yerinde geçerlidir. Bu yüzden bunu denetleyen merkez bankası Fed kapsamında olan değişiklikler hem Amerika Birleşik Devletleri piyasasını hem de dünya piyasalarını etkiler. Fed faiz arttırımı yaptığında dolar kazancı artacağından dolayı dolar yatırımlarında artış meydana gelir. Tam terzi Fed, faiz indirmesi yaparsa yatırımcılar dolar hesaplarını azaltmaya giderler. Dolar anlamında Fed, dünya piyasalarında yatırımcıları etkiler ve piyasaları denetler.