Kredi Skoru Nedir?
Kredi skoru, bir şahsın kredi geçmişine ve çeşitli risk faktörlerine bakılarak oluşturulan bir puanlama sistemi olup, kredi başvurularında bankaların ilk olarak baktıkları kriterlerdendir. Bu nedenle son dönemde kredi talebi reddedilen çok sayıda birey bulunmaktadır.
Kredi Skorunu Düşüren Nedenler
- Düzensiz ödemeler
- Borca olan sadakatsizlik
- Evvelce yaşanmış olan idari ya da kanuni takibatlardır.
- Sık kredi başvuruları
- Kredi limitinin sonuna kadar kullanılması
- Borçlu olunan hesap sayısının çokluğu gibi nedenler kredi skorunu düşürmekte ve güveni azaltmaktadır.
Kredi Skoru Düşük Olduğu Halde Kredi Talebinde Bulunulabilir mi?
Kredi skoru düşük olduğu halde kredi talebinde bulunulabilir ancak bu durum bankadan bankaya göre değişmektedir. Örneğin “A bankası” kredi skorunuz düşük olduğu halde size kredi verebilirken “Z bankası” kesinlikle kredi vermeyebilir. Ancak düşük skora rağmen kredi verecek olan bankalar bazı tedbirler almaktadır.
Örneğin;
- Kefil göstermek,
- Peşinat oranının yükseltilmesi,
- Ek teminat sunulması gibi nedenler bankaya karşı risk seviyesini en aza indireceğinden bazı bankalar bu nedenle risklere rağmen kredi verebilmektedir.
Ayrıca belirli meslek gruplarına bağlı olan kişiler ile geçmişteki risk teşkil eden durumunu açıklayabilen hatta belgeleyebilen kişiler de risk faktörünü azaltmakta, güveni artırmaktadır.
İlk Defa Kredi ya da Kredi Kartı Kullanacak Kişiler Ne Yapmalıdır?
Bankalar müşterilerinin geçmişine baktığında hiçbir hareket göremediğinde nötr kalmaktadır. Bu nedenle kredi talebinden önce küçük çaplı da olsa birkaç defa banka işlemi yapılması önerilmektedir.
Kredi Skoru Yükseltilebilir Mi?
- Geciken ödemelerin kapatılması,
- Kredi takibinin olmaması,
- Limite göre borçluluk oranının yüksek olmaması,
- Evvelce yapılan gecikmeler ve aksaklıkların bulunmaması gerekmektedir. Bu durumların ortadan kaldırılması kredi skorunuzu yükseltecektir ve bankanın güveni artıracaktır.
Yapılması gereken en doğru davranış farklı borçların hepsinin bir yerde toplanması ve taksitlendirme sistemi ile işin içinden çıkılmasıdır. Bankaların güvenini kazanmak konusunda bir başka konu otomatik fatura ödeme talimatı işlemidir. Çünkü bankalar faturalarına otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine daha fazla güvenmektedir. Borç ödeme konusunda yapılandırma yapıldığı halde toplu bir para elinize geçmesi durumunda borcun tümden kapatılması da banka gözünde güveninizin arttığını gösterir.
BUNLAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR