ABD Başkanı Donald Trump İran ile yaptığı nükleer anlaşmadan geri çekildi. Yapılan
anlaşmayı “büyük bir utanç” olarak niteledi ve anlaşmanın İran’ın uranyum bakımından zenginleşmeye devam etmesine izin verdiğini kaydetti. “Bu hiç yapılamaması gereken tek taraflı korkunç bir anlaşmaydı. Iran’ı şu andaki çürümüş anlaşma yapısının altında, nükleer bombadan alı koyamayız. İran anlaşması özünde kusurlu” dedi. Terör sponsorları dünyanın en tehlikeli silahlarına sahip” diyen Trump, yeni yaptırımları hayata geçireceklerini açıkladı. İran’a yardım eden devletlere de yaptırım uygulanacağını ekledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer anlaşmanın ABD’nin ayrılacağını açıklamasıyla 5 ülke arasında devam edeceğini söyledi. Ruhani, nükleer anlaşma kapsamında yanlış bir şey yapmadıklarını ve ABD’nin anlaşmadan çekilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Ruhani, “ABD Başkanı Trump, anlaşmadan neden çekildiğini, gerekçelerini anlatmalıdır. Bu tek taraflı bir anlaşma değildir. BM’de ve parlamentolarda imzalanan bir anlaşmadır. Anlaşma kağıt üzerinde kalırsa, çıkarlarımızı garanti etmeyecekse açık bir yolumuz olacak ve her koşula hazırız” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci’den Açıklamalar

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmasından neden çekildiğine ilişkin şunları söyledi: ”Ortadoğu coğrafyasında o kadar uzun mesafeden o dengelerin faklı şekilde oluşmasını sağlamak, İsrail yapısını, orada koruma güdüsü diyebiliriz. Veya körfezdeki başka ilişkiler de devasa savaş ekonomisi de var. Silah siparişleri verdiği ortamda onlarında belirli talepleri olmuş olabilir. Ben ekonomi bakanı olarak şuna çok dikkat ederim. Türkiye’nin ekonomik menfaatleri benim için ilk sırada gelir.
Diğer alanlar başka arkadaşlarımızı ilgilendirir.”
Türkiye’nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Salı günkü işlemlerde yüzde 14 seviyesini aştı.

Türkiye’de 10 yıllıkların faizi, bu hafta 25 baz puan artış kaydederek Salı günü TSİ 14:58’de yüzde 14.010 seviyesinden işlem gördü. Tahvil faizlerindeki artışta yurt içi tarafta erken seçim öncesi belirsizlikten kaynaklanan endişeler etkili oluyor. Yurt dışı tarafta ise Fed faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesiyle birlikte yükselen dolar, gelişen piyasa varlıkları üzerindeki baskıyı artırıyor.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Türkiye’nin 10 yılda 9 milyon yeni istihdam ürettiğini belirterek, “Avrupa Birliği’nin toplam 28 üyesinin ürettiği istihdam 5,2 milyon. Neredeyse Avrupa’daki 28 ülkenin ürettiği istihdamın 2 katına yakın bir istihdamı Türkiye tek başına üretti.” dedi. Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde Thyssenkrupp Asansör
Türkiye fabrikasının açılış töreninde konuşan Işık, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ifade ederek, genç nüfusa sahip ülkeler için büyüme ve istihdam konusunun çok önemli olduğunu söyledi.