ABD’de perakende satışlar 2. ayda da yükselerek yıla zayıf başlayan ekonominin ivmelendiğine işaret etti. Bugün açıklanan veriye göre perakende satışlar Nisan’da %0.3 arttı.

ABD’de Empire State Endeksi Mayıs’ta 15.8’den 20.1’e yükseldi. Beklenti endeksin 15 değerini almasıydı. Endeksin sıfırın üzerinde olması koşullarda iyileşme olduğuna işaret ediyor.
Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed için doğru olanın nötr faiz oranına ilerlemek olduğunu belirtti.Kaplan, Fed için nötr faizin yüzde 2.5 - yüzde 3 aralığında olduğu görüşünde. Dallas Fed Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre, Fed, önümüzdeki 18 ay içerisinde nötr faize geçme kararını almalı.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Minneapolis’teki etkinlikten sonra basının sorularını yanıtlayarak, “Ekonomi güçlü kalmaya devam ettiği sürece, işsizlik azalacak ve ücret artışlarında ilerleme göreceğimizi düşünüyorum” dedi.”Şu anda enflasyonun yükseldiğinin işaretlerini gördüğümüzü söyleyemem” diyen Williams, ” Enflasyonun hedefi birazcık aşma fikri beni çok fazla rahatsız etmiyor. Ancak, enflasyon ve ücretlerde baskısı görecek olursak, bir şekilde para politikası sıkılaşmasında hızlanmayı tartışabiliriz” ifadelerini kullandı.
Eurostat, Euro Bölgesi birinci çeyrek öncü büyüme rakamlarını açıkladı.

Salı günü açıklanan veriye göre, bölge ekonomisi, birinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 büyüme kaydetti. Beklentiler de yüzde 0.4 büyüme yönündeydi.Bölgede büyüme, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 seviyesinde gerçekleşerek beklentiye paralel geldi.
Almanya’da ZEW Beklentiler Endeksi, Mayıs ayında -8.2 seviyesinde gerçekleşerek beklentiye paralel geldi. Nisan ayı rakamı da -8.2 idi.ZEW Anketi Cari Durumlar Endeksi ise 87.4 seviyesinde gelerek 85.5’lik beklentileri aştı. Endeks, Nisan ayında 87.9 değerini almıştı.
Deutsche Bank Şef Ekonomisti Peter Hooper Fed’in para politikasında daha agresif olacağını belirtiyor.

Singapur’daki bir konferansta CNBC’ye konuşan Hooper “Fed şu konularda endişeli A) Eğrinin gerisine düşmek ve enflasyonun kontrolden çıkması B: Çok fazla sıkılaşmak ve ekonomiyi resesyona sokmak. Bu çok hassas bir denge” diye konuştu.Hooper Fed’in sıkılaşma konusunda kademeli olacağını ancak iyi büyümeye bağlı olarak işleri hızlandırması gerekeceğini söyledi.
Uzman bu sene toplam 3 değil, 4 faiz artışı beklediğini,FOMC’nin gelecek ayki toplantıda bunun sinyallerini vereceğini öngördü.

ABD yönetimi, ikisi İran Merkez Bankasında yöneticilik yapan toplam 4 kişi ve Irak merkezli bir bankayı İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah bağlantıları iddiasıyla yaptırım listesine aldı. ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, toplam 4 kişi ve 1 kurumun Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 546 bin kişi azalarak 3 milyon 354 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,3 puanlık azalış ile %12,5 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,3 puanlık azalış ile %19 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2 puanlık azalış ile %10,9 olarak gerçekleşti.

Ertem, “Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin düşürülmesi konusundaki görüşlerinde bunun piyasa koşullarında ve gerekli şartların sağlandıktan sonra olacağını belirtti. Düşük faiz gerkeli şartlar sağlandıktan sonra hedeftir, faiz talimatla düşmez” dedi. Ertem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz vurgusunun 7 Haziran’a olmadığını ve faizlerin bir hedef
olarak düşürülmesi gerekliliğini vurguladı.