Hazine bonosu, vade sonuna dek tutulduğu zaman sıfır riskle sabit getirili yatırım aracı olarak pek çok birey tarafından tercih edilmektedir. Yatırım yapmak istediğiniz hazine bonosunu birim fiyatına göre çok düşük meblağlara bile satın alabilirsiniz. Risksiz yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için hazine bonosu güzel bir imkândır. Nitekim hazine bonosu devlet güvencesi altında olduğundan, her zaman için daha güvenilir bir yatırım aracı olarak kabul edilir.
Hazine bonoları, devletin kısa vadeli borçlanmalarında fon elde etmek amacı ile satışa sunduğu senetlerdir. En fazla 1 yıla kadar vadesi bulunan bu senetler, risksiz kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar için oldukça iyi bir fırsattır.
Hazine Bonosu Avantajları Nedir?
Hazine bonosu aynı zamanda emre muharrer senet olarak tanımlanır. Çünkü bu senetler, belirli bir miktarın, belirli bir sürede ödeneceğini teminat altına alan belgeler niteliğindedir ve kimi zaman sadece “senet” olarak ifade edilmektedir.
Devlet iç borçlanma senetleri, 1 yıldan daha kısa döneme sahip olup, Türk lirası veya döviz cinsinden değer görmektedir. Bu senet türleri devlet bünyesinde ve devletin kısa vadede fon elde etme amacıyla satışa sunduğu senetlerdir. Bu nedenle faiz getirisi oldukça tatmin edici seviyelerdedir. Faizin yanı sıra anaparadan da gelir elde edilir.
Devlet Güvencesi ile Yatırım Yapma Fırsatı
Hazine bonolarının belki de en önemli özelliği devlet bünyesinde olduğundan, daha güvenilir bir yatırım metodu olmasıdır. Devlet, fon ihtiyacını yatırımcılardan karşılar ve bonolar yatırımcılardan alınan fon ihtiyacının (ki borç olarak da ifade edilir) belirlenen vadede faiz ve anaparayla birlikte ödenmesidir. Her ne kadar risksiz bir kazanç yöntemi olsa da, tarihte Arjantin gibi ödemesini yapmayan devletler de vardır. Bu nedenle; düşükte olsa risk söz konusudur. Özellikle de ülkemizde en güvenilir yatırım fırsatıdır.
Yatırım yapmak için mevduat mı bono mu karar veremeyen kişiler, getirisine ve vadesine bakmalıdır. Çünkü vadesine kadar beklenirse ikisi de aynı gibi… Hazine bonosunda devlete borç veriyorsunuz, mevduatta ise bankaya. Belirlenen vade dolunca ikisinden de sabit getirisini alıyorsunuz. Hazine bonosunu vadesinden önce satmak isterseniz, sattığınız gün fiyatı artmış ya da azalmış olabilir.