Dün dolar endeksinin sert değer kaybettiği günde gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı. TL’nin dolar karşısındaki değer kazancının diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla sınırlı kaldığı günde USD/TL kuru 3.5201 – 3.5366 aralığında dar bantta hareket ettiği günü 3.5231’den kapattı. Böylece USD/TL kuru dünkü kapanışını da 200 günlük basit hareketli ortalama değerinin altında yapmış oldu. EUR/USD paritesinde dün sert yükseliş yaşanmasının ardından, EUR/TL kurunda da yükseliş yaşandı ve kur günü 4.0717’den yükselişle kapattı. USD/TL kurunun hareketi açısından yakından takip ettiğimiz sepet kur (0.5*$+0.5*€) ise dün günü 3.7970’den hafif yükselişle kapattı. Kur bu sabah 3.52 seviyesinde hareket ediyor.
Raporlarımızı yakından takip edenler Şubat ayından beri USD/TL kurunda ana referans olarak aldığımız sepet kuru takip etmenin doğru bir strateji olduğunu vurguladığımızı hatırlayacaklardır. Sepet kur (0.5*$+0.5*€) Şubat ayının başından beri orta noktası 3.75 olmak üzere 3.65 – 3.90 aralığında kaldı. Ancak, ABD Merkez Bankası’nın başladığı faiz artırımı sonrasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin Portekiz’de son yaptığı son açıklamaların Avrupa Merkez Bankası’nın da genişleyici para politikasına son vereceğine dair işaretler içermesi gelişmekte olan ülkelere son aylarda gelen sermaye akımlarının bir miktar temkinli hale gelmesine neden oldu.
Gelişmiş ülke merkez bankalarından gelen şahin tonda açıklamaların ardından sepet kurun beklediğimiz gibi 3.75 – 3.90 aralığında hareket ettiğini görüyoruz. Yarın yapılacak olan ECB toplantısından beklenmedik güvercin tonda bir açıklama gelmediği sürece kurun hareketi açısından ana referansımız olan sepet kurun 3.75 – 3.90 aralığında hareketine devam edeceği düşüncemizi koruyoruz. Bugün yurtiçinde önemli bir veri açıklamasının bulunmadığı günde, ABD’de açıklanacak konut verileri takip edilecek ve küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik ilginin devam edip etmeyeceği izlenecek. USD/TL kuru 200 günlük basit hareketli ortalama değerinin altında kaldığı ve EUR/USD paritesinde yukarı yönlü hareket devam ettiği sürece, USD/TL’de aşağı yönlü hareket görülebilir.
Kurun aşağı yönlü hareketinde 3.50 seviyesi ilk psikolojik destek seviyesi olarak takip edilebilir. Kurun yukarı yönlü hareketinde ise 200 günlük basit hareketli ortalama değerinin bulunduğu 3.5435 seviyesi ilk direnç seviyesi olacaktır.